Избори 2023

Политолог: Малко повече от 50% са шансовете да има правителство

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Дългото мълчание на първите две политически сили след вота може да се обясни с две причини – много близките им резултати и втората – вероятно ще бъдат по-внимателни в тези първи изказвания, защото по-острите може да минират процеса за сформиране на правителство.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Милен Любенов.

Управление заедно между тях би било много трудно да се легитимира, особено за ПП-ДБ, защото те изграждаха своята легитимност с разграждане на предишния модел на управление. В кампанията даваха заявки, че няма да влязат в директна коалиция с ГЕРБ. Особено след влизането на ИТН има вариант за изолация на ПП-ДБ.

Ако първият мандат не се реализира е много малка вероятността за реализиране на някои от следващите.

 

Малко повече от 50% са шансовете да има правителство.

ПП-ДБ имат 50 000 гласа по-малко от общия брой когато се явиха по отделно. Проблемът е, че те не успяха да разширят този потенциал и да разширят своята периферия. Насочиха посланията си към твърдия електорат.

Един от основните рискове за ПП и коалицията ПП-ДБ е това, че има две крила – едното е умерено за намиране на диалог по определени приоритети за формиране на правителство, включително и с ГЕРБ, но има и по-радикално крило, което изключва подобна възможност.

„Възраждане“ печели 100 000 гласа повече, но остават антиситемна партия, която отказва да говори с останалите. Това има свой лимит, защото партиите се правят, за да участват в управлението. Те ще продължат да бъдат кресливи както досега. Може да получат още подкрепа, но пак няма да управляват.

ИТН бяха изненадата на тези избори. Те повишават своя резултат с над 100 000 гласа. Вероятно ще инициират референдум за промяна на формата на държавно управление. Не изключвам под някаква форма да подкрепят управление на ГЕРБ.

Вижте цялото интервю във видеото.