Избори 2023

Политолози: Партиите ще бъдат по-сговорчиви за правителство

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Единствената изненада ще бъде, ако ИТН успеят да прескочат бариерата, защото това ще бъде втората партия след ВМРО, която е изпадала от парламента и след това се е връщала.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Теодора Йовчева.

Първото място има значение от психологическа гледна точка. Въпросът е в кой ще бъде инициативата – кой би бил по-склонен да даде подкрепа на първия. Ако ГЕРБ-СДС са първи ми се струва по-малко вероятно да получат подкрепа от ПП-ДБ. Обратното, следейки изказванията на лидера на ГЕРБ е по-вероятно под някаква форма да се осигури подкрепа. Не казвам коалиция.

Натискът за правителство е огромен и ако погледнем реалистично трябва да има правителство, каза колегата й Георги Проданов. Изненадващо е, че въпреки показанията на социолозите никой не мръдна и на метър, за да промени тези резултати. Това ме навежда на мисълта, че ще бъдат много по-сговорчиви за съставяне на правителство. Изкушението с месните избори е голямо, но мисля, че на есен пак няма да има коренна разлика. Ще сработят по-скоро външни фактори и голямата тема докога ще имаме президентско управление през кабинета на премиера Донев. От още едни избори никой не печели. Би могъл да спечели единствено президентът, каза той.

Политиката, която президентът се опитва да води е в разрез с консенсуса на водещите политически партии, смята Йовчева.

Традиция е на местни избори коалициите да са шарени. За мен те няма да дадат различно решение. Наложително е да има правителство, не само заради Радев, а и защото още един период на безвластие ще закрепи над 20 структури с изтекъл мандат. Превръщаме се в авторитарна държава без авторитарния лидер, но с цяла пирамида фиксирана под него, каза Проданов.

БСП е партия, която най-сетне изживя времето си. За мен този край е очакван и е редно да се случи. Видя се обаче, че левият вот в България остана непредставен и неадресиран към левите партии. Левицата тепърва трябва да се идентифицира с нов политически субект. Нормално би било това да е ПП. Връзката им с ДБ обаче ги води в друга посока и ако се състави правителство между тях и ГЕРБ ще се състави нов двуглав дясно-центристки модел. В ГЕРБ вече не виждам онези правоверни хора, които следваха лидера, така че те също са потенциална хранилка за нов политически субект, каза още Проданов.

Вижте целия разговор във видеото.