Политика

Политолог: За ПП-ДБ ще е ритуално самоубийство, ако се коалират с ГЕРБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не съм оптимист за съставяне на правителство. По неговите думи двете водещи коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са готови за диалог помежду си и формирането на общо управление. Това би било ритуално самоубийство за ПП-ДБ.“

Това каза в изборното студио на Euronews PrimeTime политологът Милен Желев.

Според антрополога Мина Христова евроатлантизмът е флаг, под който се крият и много други насоки, цели и желания.

„Данните, които виждаме, са твърде близо до статистическата грешка“, коментира още Христова.
Желев вижда вмешателство на държавния глава в ролята на българския парламент с позицията му относно изпращането на военна помощ за Украйна.

Една от разделителните линии, които се очертаха през последните месеци, беше именно по линията „внимавайте за кого гласувате да не ни въвлекат във война“, коментира Христова. По думите ѝ няма да има разбирателство в следващия парламент относно правосъдната реформа, защото местните избори са след само няколко месеца.

Аз смятам, че „Възраждане“ нямат шансове за сериозно електорално разширение. Мисля, че техният лимит е 15%. По-скоро бих отдал техните високи резултати на това, че парадоксално – една популистка партия говореше най-много за политика в своята предизборна кампания.

Милен Желев, политолог

„Със сигурност може да се направи едно доста компромисно правителство. Ако ГЕРБ-СДС заемат първото място, тогава има по-сериозна вероятност, докато в обратния случай политическото самоубийство ще бъде факт и то по смисъла на това, че там говорим за морални принципи при избирането на партньори“, отбеляза Христова.

Според Желев отиваме към поредни предсрочни парламентарни избори.

„Това, което би могло да служи като някакъв обединяващ елемент между ГЕРБ и ДБ-ПП, е проевропейският път на България. Проевропейският начин на мислене е различен обаче за тези две сили – за едните той означава осланяне на едни ясни и категорични ценности на ЕС, които са върховенство на закона, нулева корупция, ориентиране към осигуряване на максимално висок стандарт на българските граждани. За други той е по-скоро на хартия и се използва за извличане на политически дивиденти и формиране на политическа стратегия без зад тези анонси да стои нещо стабилно“, каза политологът Иван-Асен Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.