Euronews Сега

Грешки, чакане и изборен хаос угасиха желанието на Данита да е шеф на СИК

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Близо 27 часа продължи изборният ден на председателя на една от секциите в София Данита Заричинова. Тя твърди,че едва ли би се включила отново, ако се запази смесеното гласуване. Работният ден на една избирателна секция проследи Теодор Лазаров:

 

Изборният ден започва в 7ч., а още в началото му председателят на 71-ва секция в 121-во училище очаква наличието на само една машина да доведе до опашки. Прогнозата се оправдава:

 

Определено, по-скоро напрежението е от избиратели към нас, а ние нямаме вина в случая.

Данита Заричинова, председател на СИК

71-ва секция се похвали с повече от 50% избирателна активност.

Анкета: 

"С хартия - аз съм европейка. След като целият свят гласува така с изключение на няколко държави, значи е по-правилно."

"С машина, мисля, че просто е по-лесно. Нямаше никаква опашка и ми отне 1-2 минути."

"Вътре имаше опашки, малко неуредено са го измислили. Викат по букви, а не по-реда, в който сме дошли."

Точно в 20ч. изборният ден в секцията приключи, а това даде начало на живото излъчване от броенето на бюлетини. Предаването от 71-ва секция можеше да бъде проследено в интернет.

Два часа и половина след края на изборния ден коридорите на 121-во училище са празни. В класните стаи, обаче, отделните СИК продължават да броят гласовете. След това те се отправят към РИК.

В НДК, където трябва да предаде протоколите си, членовете 71-ва секция пристига около полунощ. За да дойде редът им, те трябва да изчакат около 300 други секции.

 

Цифрите, които трябва да нанесат в протокола, са доста. Те трябва и да се сборуват така че това допълнително затруднява и забавя нещата.

Полина Витанова, секретар на 23-и РИК

В 6:30 сутринта слънцето вече прави опити да изгрее, а столицата се готви да посрещне новата седмица. 71-ва секция все още не е дочакала реда си да предаде протоколите.

Около 27 часа на крак след като е започнала работата си по изборите, Данита Заричинова успява да приключи с изборния ден.

 

Ние се позабавихме в нашата секция, но си направихме всички контроли и нямахме нито една грешка, но заради това, че всички преди нас са имали грешки се оказа, че трябва да чакаме седем часа.

Данита Заричинова, председател на СИК

Данита е предала протоколите си за четири минути. Макар и вече да е опитен участник в изборите, тя заяви, че не би се включила отново, ако гласуването остане смесено.

За Euronews Bulgaria, Теодор Лазаров.