Euronews Сега

Хаос, напрежение и опашки белязаха нощта след вота и в Пловдив

От Euronews България Euronews България

Стотици представители на секционни избирателни комисии са принудени да чакат с часове, за да предадат изборните книжа и в Пловдив. Международни наблюдатели от ОССЕ бяха в Пловдив и заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес. Предаването на протоколи продължава и в момента. Това предаде репортерът на Euronews Bulgaria Илиян Велков. 

Членовете на секционните избирателни комисии отчитат и други проблеми, свързани с видеонаблюдението. Някои от тях споделиха, че телефоните, с които е трябвало да излъчват пряко броенето са отказали няколко секунда след като са били включени и това е внесло напрежение в работата им.

Хората споделят, че забавянето им идва и от преброяването на преференциите, които в някои случаи се е налагало да отчитат по два пъти. Показването на всеки един глас пред камера е излишно, споделят някои от участниците в секционни комисии.

Изборният ден в Пловдив е приключил без сериозни нарушения в изборния процес, но в началото на изборния ден в някои секционни комисии е имало сигнали за липсващи печати на разписките от машинния вот, сподели Калоян Сухоруков, председател на 16 РИК – Пловдив.

Вижте повече във видеото.