Избори 2023

Валери Цолов, 24 РИК: Може да има сериозно забавяне в отчитането на резултатите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Не сме получили абсолютно никакви инструкции за реакция при бомбени заплахи. Комуникацията е между ЦИК и МВР – те по някакъв начин движат този въпрос, но не го свеждат по никакъв начин до знанието на РИК или СИК.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Валери Цолов, който е заместник-председател на 24 РИК.

„Определено не сме подготвени за подобни ситуации. Нямаме разписани правила, сведена процедура. Това, което казваме, е да се обръщат към органите на МВР, които охраняват дадената секционна избирателка комисия“, коментира Цолов.

Искрено се надявам да е буря в чаша вода. Вижда се, че това е една хибридна атака, започната по-рано. Факт е, че когато една държава е сила, тези заплахи много бързо минават и се канализират. Докато ако има някаква слабост се започва една стихийна паника, която се отразява повсеместно

Той не очаква избирателната активност да бъде повлияна от бомбените заплахи. Цолов увери, че са готови с организацията на изборите на 2 април и посочи, че са нямали проблеми с попълването на състава на секционните избирателни секции.

„Притесненията ни са относно това, колко бързо след приключването на изборния ден и как секционните избирателни комисии ще си попълнят документите – дали ще има грешки в протоколите. Ако дойдат с верни протоколи, приемането на документите ще протече много бързо, но ако всеки втори-трети протокол е с някакви сериозни грешки, аритметични, пропуски, недописвания и т.н. това много ще ни усложни работата в зала, съответно пък ще ги изнерви тях, тъй като в последните години те свикнаха доста бързо вече да са си по домовете, но при подобни обстоятелства може да се наложи да останат в зала доста дълго време“, подчерта Цолов.

Целия разговор вижте във видеото.