Избори 2023

ЦИК не знае как да реагира при бомбена заплаха на изборите

От Euronews България Euronews България

Централната избирателна комисия няма протокол за реакция при бомбена заплаха, но подготовката за вота протича по план. Изборните книжа се транспортират към областните управи, приключват и последните обучения на членовете на избирателни комисии в страната, съобщиха от ЦИК на последния си брифинг преди вота.

Заради бомбените заплахи в училища в цялата страна, в които има избирателни секции, ЦИК е в постоянен контакт с ръководството на МВР. След още една среща утре между членовете на избирателната комисия и министър Демерджиев, ще се реши дали към секционните избирателни комисии да се изпраща специален протокол за действие при ситуация със заплаха, обяви Росица Матева. Тя не очаква прекъсване на вота в неделя.

 

Не сме взимали решение дали да се изработи специален протокол за действие във връзка с бомбените заплахи. Ще изпратим телефони, в които в случай на нужда да сигнализира до МВР. Министър Демерджиев утре ще се срещне с ръководството на ЦИК, за да се обсъди какви действия трябва да бъдат предприети.

Росица Матева, говорител на ЦИК

2 891 са секциите в страната и извън нея. 302 са подвижните. В болници и социални заведения са открити 216 секции, в 19 места за задържане ще се гласува. С машини ще се гласува в 9366 секции в България и 245 извън страната.