Избори 2023

Заради бомбените заплахи няколко училища в страната остават затворени

От Euronews България Euronews България

И днес няколко училища в страната остават затворени заради бомбени заплахи. В сряда имаше поредна серия заплахи за поставени взривни устройства. Сигналите се оказаха фалшиви. Ситуацията обаче създаде притеснение сред родители, учители и деца. Службите продължават да изясняват обстоятелствата.

Разследващите се ангажират скоро да има информация за източника на заплахите. От Централната избирателна комисия очакват указания за действие при евентуална бомбена заплаха в изборния ден на 2 април. В работната група, която ще изготви процедурата, се включват експерти от всички отговорни служби и ведомства.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева заяви за Euronews България, че не очаква да се стигне до затваряне на секции по време на вота. По думите ѝ сигурността на вота е гарантирана, защото сградите, където той ще се проведе, ще бъдат под охрана още предишния ден.

На същото мнение е и бившият директор на СДВР Валери Йорданов. Той припомни, че подобни заплахи винаги е имало, макар и не в такива мащаби, но вече има изготвен протокол за действие и органите на реда са подготвени за реакция в такива ситуации.