Общество

Явор Колев: Бомбените заплахи са политическа атака от страна на Руската федерация

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Категорично, това което се запознах в медиите като текст на писмото, като Telegram групата, която тази хактивистка група притежава, мога да направя извод, че се касае наистина за политическа атака от страна на Руската федерация. На хактивистки групи.“

Така експертът по киберсигурност Явор Колев коментира поредицата от бомбени заплахи към български учебни заведения.

Какво очаквате – че ще потвърди? При положение, че имаме изгонени 30 дипломати миналата година и ние трябва да вярваме на останалите тук. Естествено, те няма да потвърдят, че са участвали в тази атака“, категоричен е той.

 

Тази хактивистка атака, произхождаща от руска хактивистка група, има за цел не да прави взривявания на училища, а да всее паника, страх, да разстрои работата на институциите – в случая образователните. И ефектът на тази атака беше успешен, за съжаление. Избират се такива обществени институции, при които ще има висок обществен отзвук. Щом се касае за училище – там, където е бъдещето на едно общество – цялото общество се вълнува от този проблем.

Тази хибридна война не се води от вчера, не се води от понеделник – тя се води от дълги години, припомня експертът.

„Реакцията на нашите власти за съжаление не е адекватна. И това се вижда от резултатите. 30 хиляди родители са напуснали работните си места. Това са загуби за бизнеса. Да не говорим за това, че се разстройва работата на учебния процес, директорите бяха оставени сами да решават как да процедират“, коментира Колев.

„Вижте какво се прави в една държава като Израел, която от десетилетия живее в постоянни терористични заплахи, реални терористични актове, кибер заплахи... И тя има една стабилна икономика и животът там тече съвсем спокойно. Просто има процедури, по които се действа, когато се случат такива неща“, посочва той.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.