България

Няма да се затварят изборни секции заради бомбени заплахи, категорични са експерти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Няма да се стигне до затваряне на секции заради сигнали за бомба в изборния ден. Такова мнение изрази пред за Euronews България председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева. По думите ѝ сигурността на вота е гарантирана, защото сградите, където той ще се проведе, ще бъдат под охрана още предишния ден.

Наблюдателите и членовете на секционните избирателни комисии трябва да следват стриктно инструкциите на органите на реда. Ако има ситуация с бомбена заплаха, ще се действа по протокола, който беше анонсиран от вътрешния министър Иван Демерджиев и в момента се изготвя.

 

На същото мнение е и бившият директор на СДВР Валери Йорданов. Той припомни, че подобни заплахи винаги е имало, макар и не в такива мащаби, но вече има изготвен протокол за действие и органите на реда са подготвени за реакция в такива ситуации.

 

 

Случаите, на които ставаме свидетели през последните дни, са с цел да всяват паника и това се случва, категоричен е експертът. Досега не е имало затваряне на изборни секции заради подобни заплахи, именно защото органите на реда знаят как се действа в тези моменти и охраняват помещенията още от деня преди вота.

Валери Йорданов, бивш директор на СДВР

Ставаме свидетели на масирана хакерска атака не само у нас, а в много страни, отбеляза Йорданов.

Членовете на комисиите са мобилизирани, а това, което ги притеснява не са бомбените заплахи, а по-скоро броенето на вота под видеонаблюдение, обобщи още Цветелина Пенева.

Цялото интервю вижте във видеото: