България

Сигналите за бомби ще продължат и в следващите седмици, смята експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Зад бомбените заплахи в училища в страната от последните дни едва ли стоят ученици, почеркът в изпратените имейли е по-скоро на човек с опит. Това казва в студиото на Euronews Bulgaria eкспертът по национална сигурност доц. Милен Иванов.

Подобни бомбени заплахи винаги провокират имитатори, по тази причина има и задържани деца за сигналите през следващите дни – те са се „вдъхновили“ от първоначалното съобщение, обобщи Иванов.

 

Заплахата цели въздействие върху информационното пространство на България и това беше постигнато, категоричен е експертът.

 

Държавата ще обезпечи сигурността в изборния ден и изборите няма да се провалят, но колебаещите се може и да не отидат да гласуват. Очаквам атаките да продължат и в следващите седмици, каза още доц. Милен Иванов.

 

Няколко пловдивски училища получиха вчера заплашителни имейли и евакуираха учениците от сградите. Така на практика учениците ще почиват четири дни, тъй като и понеделникът е неучебен заради изборите, които ще бъдат проведени в сградите на училищата в неделя.

В ефира на Euronews Bulgaria кметът на Пловдив Здравко Димитров  обясни, че няма нужда от излишно напрежение и всяване на паника, но заплахата не бива да бъде и пренебрегвана.