Свят

Украинският посланик към Олаф Шолц: „Обидчив лебервурст“

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Germany India 22122536555907 Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: АР

„Обидчив лебервурст“ бе наречен германският канцлер Олаф Шолц от украинския посланик в Германия Андрий Мелник.

Поводът бе внезапният отказ на Шолц да посети Украйна, защото е обиден на украинските власти заради отказа на украинския президент Володимир Зеленски да покани германския президент Франк-Валтер Щанмайер. Това стана ясно от интервю на Шолц за германската телевизия ZDF.

Украйна обвинява Щайнмайер в прекалено близки отношения с руския президент Владимир Путин и погрешна политика спрямо Руската федерация през последните години. Самият Щайнмайер призна това и се извини на украинците.

Миналата седмица след дълги колебания Олаф Шолц все пак обяви, че Германия ще прати военна помощ на Украйна - бронирани машини "Гепард". Впоследствие стана ясно, че към доставката не са включени муниции и съответно машините са напълно непригодни за употреба. Въпреки това по-късно Шолц заяви, че отношението на Украйна към страната му е несправедливо "при цялата помощ, която Германия оказва".

Медиите масово разкритикуваха Шолц и напомниха, че сега не е време за игра на гордост, а трябва да се покаже единомислие спрямо Русия.

 

Украинците не са ни длъжни с нищо, те се бият за цяла Европа в момента.

коментар на в. „Шпигел“

Вместо Шолц в Украйна ще отиде лидерът на опозицията и председател на Християндемократическият съюз Фридрих Мерц. Първоначалната идея бе той да придружава Олаф Шолц, но сега ще е сам.