Свят

Путин подписа указ за набиране на 147 000 войници в армията

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин подписа указ за набиране на още 147 000 войници във въоръжените сили.

Процесът трябва да се извърши от 1 април до 15 юли тази година. Призоваването е за наборна военна служба на руски граждани на възраст от 18 до 27 години, които не са в резерв и отговарят на изискванията на закона "За военния дълг и военната служба", общо 147 000 души", се казва в документа, цитиран от руската държавна агенция.

Със същия указ президентът реши да освободи от военна служба войниците, моряците, сержантите и старшините, чийто срок на наборна служба е изтекъл. Документът влиза в сила в деня на публикуването му.

Наборниците няма да бъдат изпращани на служба в Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожска област, уточни по-рано ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов. Проектът за постепенна промяна на възрастта на наборниците няма да засегне пролетната наборна служба. 

През септември миналата година Путин подписа указ, с която призова 120 000 души за есенната наборна кампания. Тогава ТАСС цитира руското министерство на отбраната, което заяви, че призоваването не е свързано по никакъв начин стака наречената от Москва „специалната военна операция“.

Всички мъже в Русия на възраст между 18 и 27 години трябва да отбият едногодишна военна служба или да преминат равностойна подготовка по време на обучение във висше учебно заведение.

През последните години средно около 130 000 души са били призовавани за участие във всяка една от пролетните и есенните наборни кампании.