Избори 2023

Николай Денков: Абстрактно експертно правителство ще бъде кукла на конци

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Ще предложим правителство. Казахме го от самото начало на кампанията, ще направим всички възможно това правителство да отговори на очакванията на хората и да носи политическа отговорност. Защото правителство, което не е подкрепено от политическите партии, ще бъде кукла на конци“. Това обяви пред Euronews Bulgaria акад. Николай Денков, кандидат за депутат на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите му „хората искат само едно – някой да им реши проблемите, в случай политиците сме тези“.
Денков заяви още, че веднага след като бъде конституирано новото Народно събрание, коалицията ще предложи кабинет.

„Очаквам да сме първи на изборите в неделя“, допълни той.

На въпрос какво ще е правителството - тясно политическо или експертно, бившият образователен министър отговори: „Не сме говорили за имена, защото е много важно да видим какъв ще е резултатът. Твърдо сме заявили, че коалиция с ГЕРБ няма правим. Задачата не е толкова лесно – кои са задачите, кой може да ги свърши? Абстрактно експертно правителство няма как да работи. Правителството ще бъде с ясна политическа подкрепа“.

Относно мерките на евентуален кабинет на коалицията срещу инфлацията, Николай Денков каза, че са нужни „изпреварващи доходи“. „Цялата пропагандна война, че ние сме сбъркали нещо, се спука като балон. Защото инфлацията беше ясно свързана с цените на енергоносителите и след това с цените на храните, свързани с войната в Украйна“, посочи той, визирайки управлението на кабинета „Петков“.

„За да стане България нормална европейска държава, тя трябва да има нормална европейска икономика, което се прави с добри заплати, с експортна икономика, с висока добавена стойност. Това е съвсем друг икономически модел от модела на „постната пица“, ниските заплати, които да привличат инвеститори. Смятаме този модел с ниските заплати за напълно погрешен. Това е, което бави България заедно с неуспехите в правосъдната реформа“.

По думите му „не е трудно да се пресметне, че 30 процента сива икономика са около 10 млрд. лв.

Трябва да си повишим събираемостта, да работим върху образованието, върху иновациите и оттам да повишим доходите на българските граждани“.

Нужно е да подкрепим и българското производство – срамота е да си внасяме домати, краставици, яйца и др., посочи той. Подчерта, че не се предвижда и увеличаване на данъците, а максималният дефицит е 3 процента.

„Русия след Украйна би могла да заплаши и други държави от бившия социалистически блок. Така че относно тази заплаха никога не сме имали илюзии“, заяви още Николай Денков по отношение на войната в Украйна.

Вижте повече в интервюто.