Политика

ПП-ДБ запазват малка преднина пред ГЕРБ, показва проучване на „Маркет линкс“

От Euronews България Euronews България

Пет партии влизат в парламента, сочи последното проучване на социологическа агенция „Маркет Линкс“.

Според данните първите две политически сили ще са на фотофиниш и не се очертава ясен победител. Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е едва 1,4 процентни пункта - в рамките на статистическата грешка. Трети, според проучването са ДПС с 13,6%, а "Възраждане" четвърти с 11,4%. БСП се очертава да бъде пета на вота - последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание. Тя получава 7,3% подкрепа от анкетираните.

Под бариерата за влизане в следващото Народно събрание засега остават Коалиция "Левицата" с 3,2% подкрепа, "Има такъв народ" с 2,3%, а "Български възход" - 2,1%.

Според данните 13.7% все още на решили за кого да гласуват, като при представянето на резултатите техният дял не е преразпределен сред останалите партии.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.