Икономика

КЗП: Оскъпяването на храните е необосновано високо

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Все още нашите инспектори откриват нарушения. Положителното е, че за разлика от началото на проверките се смени тенденцията и нарушенията са по-малко от извършените проверки.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Към днешна дата са извършени 963 проверки, при които са констатирани 724 нарушения, от които 279 за нелоялна търговска практика. Другите са нарушения на общите разпоредби на Закона за защита на потребителите и санкциите са по-ниски.

 

Констатираните нелоялни търговски практики са всяка заблуда, която въвежда потребителите в неинформираност и водят до необоснована покупка от тяхна страна. Най-честите нарушения са разлика в етикетите на каса и на щанд, грамаж, неточна информация за произхода на продуктите.

При алкохолите също имаме нарушения – производителят ги обявява за спиртна напитка, а търговецът ги продава като алкохол. Нелоялните практики оскъпяват още повече стоките, преписващи им качества, които те нямат.

Санкцията може да достигне до 50 000 лв., а в европейските държави санкциите са процент от оборота.

Проверките за картел са от компетенция на КЗК, но ние сме им подавали всеки сигнал, който ни усъмни.

Виждам доста висока посещаемост на платформата за сравнение на цените в европейките държави. Това е голяма стъпка в правилната посока. Но за достигане на намаляване на цените е необходим комплекс от мерки. Оскъпяването е необосновано високо, тъй като едни и същи стоки на един и същи производител се продават на по-ниски цени отколкото в България. Платформата има по около 10 000 посещения на ден.

Вижте цялото интервю във видеото.