Общество

Месец на франкофонията в България - ученици четат Жак Превер

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Жак Превер е един от най-изявените и известни поети на Франция на 20 век. Неговото творчество вдъхнови учениците от 12-о СУ „Цар Иван-Асен II” в София да отбележат с тържество месеца на франкофонията у нас. Под ръководството на техния преподавател по френски език Мая Георгиева, учениците подготвиха и представиха свои проекти по темата.

Трябва да подчертая подкрепящата роля на ръководството на 12 училище, което безрезервно стои зад всички инициативи, не само, разбира се, с френския език, както в случая мероприятието с франкофонията. Това създава една топла и приятна среда в училището. Смея да отбележа не без известна гордост, че учениците ни са изключително успешни.

Мая Георгиева – препоподавател по френски език в 12 СУ

Учениците от 8-и и 11-и клас клас осъзнават трудностите при усвояването на френския език, но и предимствата, които носи със себе си.

Френският език като цяло отваря много врати. По цял свят се говори френски, освен английски. Отделно е доста красив език, труден, но с повече време стават нещата

Калина Христова, ученик

Френският наистина отваря много врати и много възможности, с които можеш да станеш по-образован и по-добър. Той е труден, но също така много красив език и ... учтив

Мартин Кинов, ученик

Много хубави са стихотворенията на Жак Превер. С много чувство и на мен много ми харесаха, докато ги учих. А относно моето стихотворение, което бях написала, ми отне много време. Писах го с още едно момиче. И сега чакаме да видим резултатите от съзтезанието.

Димана Бърнева, ученичка

В 12-о СУ френският език се изучава интензивно, което позволява овладяване на основите на езика, а преподаването е според Европейската езикова рамка.

Чухме всички нюанси какво е любовта за Жак Превер. Пожелавам ви на всички да имате тези преживявания и винаги да сте с отворени сърца за всичко, което се случва около вас. Учете през сърцата си.

Вера Захариева – директор на 12 СУ „Цар Иван-Асен II”