Европа

Български гражданин е сред задържаните в Белгия за подготвян атентат (обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Българският гражданин Сергей Радков, роден през 2003 г., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турски гражданин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар.

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица. Сергей Радков и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група.

По-рано медиите съобщиха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г.

Задържаният българин е напуснал страната ни през 2016 година и оттогава не е пребивавал у нас, заяви вътрешния министър Иван Демерджиев. Затова няма връзка с неговата евентуална криминална дейност в Белгия, допълни той.

Сергей Радков е родом от Благоевград. На улица „Балкан“ номер 5 обаче са категорични, че няма такъв човек. „Тука има двама, трима младежи, ама не е същият този човек, за който говорите“, казва Антон Кирилов.

Според бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемидчиев, 20-годишният българин, "не е свързан с терористичен акт, а с трафик на оръжия и нелегални мигранти"

По думите му въпросният Сергей не живее от години у нас и пребивава основно в Белгия. Българинът е част от група от седем души, арестувани за подготвян атентат. Сред задържаните има белгийци и турски гражданин. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българинът е бил заловен в белгийската столица. По-рано белгийските медии съобщиха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г.