Икономика

Служебният кабинет намали с 40% такса за телекомите, за да инвестират в 5G мрежи

От Euronews България Euronews България
Facebook Telefon Laptop Unsplash

На последното си заседание преди изборите на 2 април служебният кабинет намали с 40% една от еднократните такси в тарифата си, за да стимулира интереса на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz. Това се случи, след като МС прие промени в тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които бяха одобрени в края на януари след обществено обсъждане.

Тогава от съобщение на обществения защитник проф. Диана Ковачева стана ясно, че служебната власт предлага да се свали таксата на трите мобилни оператора над 40%, „като част от мотивите за това са - насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите, осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т. н. Това са същите причини, които мобилните оператори изтъкват за индексиране цените на услугите си“, коментира тогава Ковачева, обявявайки се срещу намалението.

Правителството аргументира днешното си решение, че досега част от спектъра - в обхвати 700 MHz и 800 MHz., не е използвана за граждански нужди, а властта се надява да получи още тази година приходи за близо 130 млн. лв., а след това - по 8 млн. лв. Годишно.

Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и други заинтересовани институции, работят за освобождаване на честотите и ползването им за граждански от почти 20 години, се казва в съобщението на пресслужбата на МС. В него се посочва още, че са проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

Предложената от КРС промяна на таксите отчита състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите, твърдят от МС. В съобщението се припомня още, че в Плана за възстановяване и устойчивост България е заложена реформа за ефективно използване на радиочестотния спектър. Страната е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.