Свят

Русия и САЩ са спрели обмена на информация за ядрените си оръжия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия и Съединените щати са спрели обмена на информация за ядрените си оръжия по силата на договора „Нов СТАРТ“.

Първоначално от Вашингтон са предложили да продължат да изпращат данни на Москва, въпреки че миналия месец президентът Владимир Путин временно прекрати участието на Русия в договора. Но от Москва са заявили, че няма да споделят повече информация.

С това Русия извърши още едно нарушение на договора „Нов СТАРТ“. В резултат на това предприемаме контрамерки, които да насърчат Русия да продължи да спазва договора. Съединените щати също спират да предоставят данни на Русия.

Ведант Пател, говорител на Държавния департамент на САЩ

Руският външен министър, Сергей Лавров, заяви, че двете страни вече не поддържат никакви контакти, свързани с „Нов СТАРТ“.

Пишат ни ноти, протестират, заявяват, че нямаме право на решението, което взехме. Това са незначителни аргументи. Дадохме да се разбере както в речта на президента, така и в изявлението на външното министерство, че американците подриват основните принципи на договора.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Междувременно американският президент Джо Байдън определи като "притеснително" решението на Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус.

Русия и Съединените щати притежават близо 90% от ядрените бойни глави в света. Договорът за стратегическите нападателни оръжия между двете страни беше сключен през 2010 година. Той ограничава разполагането на ядрени бойни глави и позволява двете държави да провеждат взаимни инспекции на ядрените си бази.