Свят

НАТО: Разполагането на ядрени оръжия в Беларус е "опасно и безотговорно"

От Euronews България Euronews България

Алиансът на НАТО осъди съобщението на Русия, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като "опасно и безотговорно", предаде АФП.

Но говорителката Оана Лунджеску заяви, че западните съюзници все още не са "видели никакви промени в ядрената позиция на Русия, които да ни накарат да коригираме нашата собствена".

Украйна поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди обявения в събота план на Москва да разположи тактически бойни глави в съседна Беларус.

Миналата година Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна, като част от войските ѝ преминаха границата през нейния съюзник Беларус, а Киев вижда в този ход "ядрено изнудване".

Президентът Владимир Путин се противопоставя, като сравнява този ход със САЩ, които разполагат част от ядрения си арсенал на територията на европейските си съюзници.

Но НАТО се присъедини към Германия, като отхвърли тази аналогия.

"Ядрената реторика на Русия е опасна и безотговорна. НАТО е бдителна и ние следим внимателно ситуацията", заяви Лунджеску. "Споменаването от страна на Русия на НАТО в случая е напълно подвеждащо. Съюзниците от НАТО действат при пълно спазване на международните си ангажименти", каза тя. "Русия последователно нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, като съвсем наскоро преустанови участието си в Новия договор „СТАРТ", каза още тя.

Миналия месец Путин заяви, че Москва ще преустанови участието си в договора „Нов СТАРТ“ - последния пакт за контрол на ядрените оръжия между Русия и САЩ.

"Русия трябва да се върне към спазването му и да действа добросъвестно", заяви говорителят на НАТО.