Избори 2023

Йотова: Видеонаблюдението отказва много хора от избирателните комисии

От Euronews България Euronews България

Много хора се отказват от участие в Секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Tова заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че са взети всички необходими мерки по закон, за да няма злоупотреби.

Така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето и как ще бъде използвано това. Време е в тази последна седмица от изборите, това да бъде работа не само на ЦИК, но и на всички политически партии, които участват в изборите, че няма да има злоупотреби с видео наблюдението.

“Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава наистина много важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет”, добави Йотова.

По отношение на българските рибари, които бяха в Румъния и бяха освободени, но чиито кораби са конфискувани, Йотова коментира:

“Това не е прецендент. Преди десет години или малко повече, български кораб беше арестуван уж в румънски води”, каза Йотова и припомни, че тогава в качеството й на представител в ЕП е започнала много мащабна кампания за освобождаването и на кораба, и на неговия екипаж, но въпреки усилията тогава процедурата се е проточила.

“В момента е много важно да се види точно каква е претенцията на румънската държава. Според мен усилията на българските дипломати трябва да бъдат доста по амбициозни в това отношение. Надявам се, че този път недоразумението ще бъде изчистено доста по-бързо от стана и на нашите румънски колеги”, каза тя.

Вицепрезидентът коментира и новината от тази нощ, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната.

“Става все по-опасно и все по-страшно. Затова, когато с президента говорим за това, че трябва да се стигне до масата на преговорите, това не са празни приказки. Това е нашето желание, защото повече въоръжение на всички страни води до непредсказуеми решения, които заплашват вече към сериозна война”, категорична е Йотова.

Тя изрази надежда се, че разумът ще надделее. “Надявам се, че в случая става дума малко повече за заплахи, отколкото за истински действия. Силно се надявам това да е така”, отбеляза Йотова.