Избори 2023

Броят по бюлетина на минута с новото видеонаблюдение

От Euronews България Euronews България

32 преброени бюлетини за половин час. Толкова са успели да обработят членовете на обществения съвет на демонстрация  в реално време на видеонаблюдение след края на изборния ден. Според присъствалите, показването и броенето на всяка бюлетина пред смартфона ще забави обработването на изборните книжа. 

Демонстрацията е продължила точно 32 минути. Всяка от сгънатите бюлетини е била отваряна и показвана пред камерата.

С показване пред камерата за 3,4 секунди, без да се стигне до преференциите. А 300? 500? Няма да им стигне нощта, каза Велко Милоев, член на Обществения съвет към ЦИК.

Освен че ще става много бавно, реално на екрана на телефона, бюлетината няма да се вижда ясно, според Милоев.

 

Очакванията на някои от нас, може би и на гражданите и на някои от наблюдателите да видят, както си лежат у дома на кушетката, всяка бюлетинка как е отбелязана, просто не е реално.

Велко Милоев, член на Обществения съвет към ЦИК

Видеонаблюдението ще се използва най-вече, за да се следи за реда в изборните секции, посочват от Обществения съвет.

 

Видеозаснемането показва работата на секционата комисия след края на изборния ден, това не е паралелно преброяване повтарям още веднъж.Важно е не само да се покаже бюлетината, но и да се чуе за кого е гласувано, за коя партия, кандидатска листа, дали има недействителен глас или глас "не подкрепям никого".

Цветелина Пенова, председател на Обществения съвет към ЦИК

Предстои техническите забележки да бъдат изчистени, а от средата на седмицата да започне и обучението на членовете на СИК за работа със смартфоните за видеонаблюдение.