Култура

Теодора Тотева: Поезията и свободата вървят ръка за ръка

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Тази седмица писателят Георги Господинов лично представи книгата на една млада поетеса. Книгата се казва „На сантиметър от чудото“, а авторката на стиховете е Теодора Тотева.

„Книгата се роди благодарение на Георги Господинов на един творчески курс „Аполония“. В края му той дойде и ме попита дали искам да направим тази книга. Нямаше как да не се зарадвам на това предложение. Но искаше много постоянство. Беше много дълъг път.“

Това сподели в студиото на „Добро утро, Европа“ младата поетеса Теодора Тотева. Тя призна, че е написала първия си стих, когато е поучила първата си двойка по математика в трети клас.

Книгата се казва „На сантиметър от чудото“, защото човекът винаги е на сантиметър от чудото. Чудото е до теб. Не трябва да го забравяме, че трябва да сбъднем чудото, което носим.

„Самюъл Бекет казва, „всеки един препинателен знак иска да ти каже нещо“, така и в стихотворенията, където няма препинателен знак или думите са малко по-разделени всъщност наблягаме на самия текст или самата дума и какво иска да каже стихотворението“, каза още Тотева.

„Според мен в тези страшни времена трябва да се пише. Трябва да се чете поезия. Трябва да се държи сърцето на светло. Тя пази сърцето ни от тази тъмнина“, подчерта поетесата.

„Поезията и свободата вървят ръка за ръка. Тя изправя човешкия дух“, допълни Тотева.

Целия разговор вижте във видеото.