Култура

Димитър Живков: В „Живак“ читателите ще открият една динамична история с много емоция

От Диана Радева Диана Радева Журналист

След 10 години и 250 представления един от най-дълго поставяните моноспектакли у нас – „Живак“ става книга. А повече за историята на блудния син в автентичния дух на Северозапада ни разказа в студиото на „Добро утро, Европа“ авторът на едноименния спектакъл – актьорът Димитър Живков.

„След 10 години на сцена дойде време да претворим сцената в роман. По принцип пътят е обратен, от роман нещата отиват към сцената. Помня, че всичко беше като на шега в началото. Аз имах няколко начални материала, които му дадох, той каза добре са, аз започнах да пиша и така лека по лека направихме сюжета на пиесата. Въобще нямах представа какво ще се случи 10 години по-късно. Просто искахме да разкажем една история на колоритен език. Доста време след самата премиера разбрахме всъщност за какво иде реч. Гледам да давам всичко което мога, когато я играя. И тези 10 години ми дадоха страшно много по време на писането“, сподели актьорът.

За хората, които са гледали спектакъла и познават персонажите – ще имат възможност да разгледат един по-широк вариант. Въвеждам и нови персонажи, които имат възможност да се разширят. А за хората, които въобще не са наясно със сюжета на „Живак“ – ще видите една много динамична история с много емоционални моменти.

„България е много богата на диалекти и образи, а сме малка страна. Слава Богу в годините Северозапада стана място, към което се обръща внимание в това отношение“, коментира още Живков.

„На премиерата заедно с Димитър Стефанов ще представим 2 откъса от романа. Ще дадем възможност на всички, които са си закупили книгата да имат автограф от автора“, увери актьорът.

Целия разговор вижте във видеото.