Свят

Борба с нелегалната миграция: Канада и САЩ затягат мерките по общата им граница

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Канада и Съединените щати сключиха споразумение за борба с нелегалната миграция.

Хората без американско или канадско гражданство, преминаващи 5000-километровата граница между двете страни, ще бъдат връщани обратно там, откъдето са пристигнали. Отава ще създаде и програма за приемането на 15 хил. мигранти от Южна и Централна Америка.

Джъстин Трюдо и Джо Байдън заявиха, че споделените ценности на техните нации са по-важни от всякога.

И двете ни страни вярват в сигурната, справедлива и организирана миграция, защитата на бежанците и сигурността на границите.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада

Значително разширихме нашите съюзи. Не виждам това при Китай или Русия, или при който и да е друг по света. Ние сме в ситуация, в която Съединените щати, в която НАТО, са по-силни. Всички сме обединени - G-7, АСЕАН, Япония и Корея.

Джо Байдън, президент на САЩ

Вашингтон и Отава засилват и сътрудничеството в сферата на енергетиката.

„Създадохме съвместна работна група за енергийна трансформация, която ще ускори работата ни в сферата на чистата енергия. Това включва развитие на електрическите превозни средства“, посочи Трюдо.

По време на първата си визита в Канада като американски президент - Байдън говори и пред депутатите в парламента.

„Решенията, които вземаме през следващите години, ще определят курса на нашия свят за десетилетия напред. Това се случва на всеки 5-6 поколения. Нищо не ми дава по-голяма увереност в бъдещето от това Канада и Съединените щати да бъдат обединени“, каза Байдън.

Освен това Байдън предупреди Иран, че Щатите ще отговорят със сила на нападенията срещу американци на фона на размяната на удари в Сирия. Проиранските сили на сирийска територия на свой ред заявиха, че са готови да отвърнат на евентуални нови нападения от Вашингтон.

Междувременно американската първа дама Джил Байдън и съпругата на канадския премиер - Софи Трюдо, посетиха пързалка за кърлинг.