Политика

Политолог: Вотът зависи от голямото неизвестно ИТН

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Atanas Radev Атанас Радев, политолог

Този вот на недоверие ще бъде водораздел – ще стане ясно кои са управляващи и кои са опозиция. От ИТН се отцепиха петима депутати и ще видим дали там нещо няма да се случи. Именно ИТН беше най-голямото неизвестно на парламентите от последните месеци.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria политологът Атанас Радев. Знаем, че имало още депутати, които са готови да се отцепят, въпросът е да видим какво ще се случи в пленарна зала, допълни той.

 

Към този момент единственият печеливш от създалата се ситуация са „Възраждане“, сочи социологията, съответно те би трябвало да подкрепят вота на недоверие. Така с депутатите на ГЕРБ, ДПС и ИТН, без отцепените се събират 125 народни представители, които са достатъчни да мине вотът, сочи математиката.

Според Радев, ПП подхождат изключително грешно с търсенето на депутати, защото така партиите, в рамките на изтичащото време на този парламент, не могат да седнат на масата за преговори.

 

Така ли се търси подкрепа. Все едно аз да изляза пред вашето студио и да започна да викам – търся подкрепа.

Атанас Радев

Според него си има правила и политическа култура, която от ПП нарушават.

Радев обаче е скептичен, че вотът ще мине, защото формалният повод е финансовата политика на правителството. От тази гледна точка може да се лавира как политическите партии ще го интерпретират. Ще видим голямото неизвестно ИТН какво ще реши в пленарна зала. Те подкрепят социалната част на актуализацията на бюджета, но при т. нар „голям бюджет“ има неизвестни, защото казват, че ще вкара страната в още по-голяма криза.