Култура

Десислава Димова: Българското изкуство е съизмеримо със световното, трябва да имаме самочувствие

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Всичко е възможно, аз не мисля, че някой от колегите в България ще се наеме с експертиза да каже дали картината на Джаксън Полък е оригинална. Това е много сложен процес и включва много анализи, не знам кой би инвестирал в такова нещо.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Десислава Димова – кураторът на „Колекция българско авангардно и съвременно изкуство – Център Помпиду, Париж“ и основател на фондация „Българско изкуство и култура“.

Изложбата „Няколко начина да спечелим света“ се базира на един проект от преди няколко години с един контакт до центъра „Жорж Помпиду“ в Париж, за да привлечем тяхното внимание към българско изкуство. Започнахме преговори по един проект за дарение на съвременно българско изкуство, което да влезе в колекцията на Центъра „Жорж Помпиду“, като това бъде една национална кауза в България.

„В нея събираме различни партньори, с които да съберем пари за да откупим съвременни български произведения, които да дарим на центъра „Жорж Помпиду“ в Париж, където е една от най-големите изкуствоведски колекции в света“, допълни Димова.

Тя подчерта, че тези произведения водят до принос за цялата общност. Тоест, ние като българска общност трябва да подкрепим важността и стойността на тези произведение, за да стигнат те до всеки един музей, допълни изкуствоведът.

Качеството на произведенията, на изкуството, което създават българските художници, е напълно съизмеримо с всичко, което се случва по света. Съизмеримо с останалото източноевропейско и световно изкуство. Въпросът е как ние ще го представим, как ние самите ще имаме само самочувствието и доверието в това изкуство, че то наистина е стойностно.

„Много зависи от нас. Тази изложба има за цел именно това да си представим какво би могло да бъде една българска колекция да бъде представена на такова високо ниво в чужбина“, отбеляза Димова.

Има и познати автори в изложбата „Няколко начина да спечелим света“, но имаме и такива, които са изненади, включително произведения на български автори, които никога не са показвани в България, каза още изкуствоведът.

„Мисля, че българите все повече оценяват възможността, която изкуството ни предоставя да се представим пред света. Това е, което се надяваме да видим с този наш проект. Да помогнем на всички, които искат да се ангажират със съвременно българско изкуство и да намерят една наистина достойна кауза – да опитаме да видим българско изкуство в музейна колекция на един световен музей като „Помпиду“ в Париж“, допълни Димова.

Целия разговор вижте във видеото.