Избори 2023

Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС: Няма да подкрепим правителство, в което не участваме

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Политиката, която води Радев в момента и неговото правителство не е по-различна от политиката на Петков. Преди беше нито куршум за Украйна, сега е нито един снаряд за Украйна. Дали това е правилно – не, не е. Освен че не помагаме на жертвата на агресията, България губи и изгуби вече много възможности.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политикът от ГЕРБ и кандидат-депутат на партията в 25 МИР София Христо Гаджев.

„Ние вместо да платим с за унищожаване и утилизация на стари боеприпас след време, можеше да ги дадем на Украйна сега и да получим пари за нови, но ние решихме да плащаме“, добави той.

Ако Русия се откаже от войната, войната ще приключи. Ако Украйна се откаже, Украйна ще приключи като държава. Така че украинците няма как да престанат да се бият за собствената си държава. Помагайки финансово, военно и технически, държавите от Европа помагат на Украйна да оцелее и по този начин да откаже Кремъл и Путин от войната. Ако Путин спечели войната, какво след оттам нататък, защото плановете за Молдова са на масата. А след Молдова са Румъния и България.

Няма опасност от даването на военна помощ, защото нито една държава, която дава оръжие на Украйна към момента не е въвлечена в конфликта, подчерта Гаджев.

„Надяваме се след изборите да има правителство, което да се справи с инфлацията и върне България на международната сцена, защитавайки националните ни интереси, както в ЕС, така и спрямо нашите съседи като РС Македония“, каза още политикът от ГЕРБ.

Пред ГЕРБ стоят няколко варианта за сформиране на правителство – чисто политически кабинет, който ще е коалиционен, защото нито една партия няма как да получи пълно мнозинство. Вторият вариант е експертно правителство, което е равно отдалечено от всички партии като предложения в 48-ото Народно събрание проектокабинет „Габровски“.

Третият вариант е правителство, в което ще участваме като подкрепяща партия. Но ако някой иска подкрепата на ГЕРБ, то ГЕРБ трябва да участва в правителството. Ние няма да подписваме празен чек. Няма да даваме подкрепа, без да отговаряме за тази подкрепа.

„За механизма за контрол на главния прокурор вече сме заявили, че това ще бъде една от първите задачи на следващия парламент. За съжаление в миналия парламент не стигна времето“, каза още Гаджев.

„Факт е, че инфлацията в България е двойно по-голяма от европейската, което означава, че тя няма как да бъде привнесена, както се опитват да ни обяснят. Тя си е национално явление на база некадърна и некомпетентна политика. Това нещо трябва да се промени. Основният вариант е с ограничаването на възможностите за спекулация в цените и справяне с ценовата криза. Основният захранващ инфлацията в България е бюджетът“, коментира политикът от ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото.