Избори 2023

Валентин Тончев, ДПС: За да решим бюджетните проблеми, трябва да решим кризата на кризите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Данните на МФ за състоянието на бюджета са смущаващи, но не бих казал, че са изненадващи за нас. За този сценарии предупреждаваме от доста време. Безразборното харчене на пари, раздаването на калпак и тегленето на външен дълг няма как да доведе до нищо добро.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Валентин Тончев от ДПС.

Тази политика се води през последните месеци и за нея някой трябва да понесе сериозна отговорност. За да можем да решим бюджетните проблеми на страната преди всичко трябва да решим кризата на кризите – съставяне на редовно правителство.

Решението е просто – четири пъти бяхме на избори и българите дадоха идентичен глас, но единствено ДПС призоваваше да се седне на масата и да се разговаря. Да се очертаят приоритети и да се изгради една платформа, на която политическите партии да стъпят. Първи приоритет – борбата с инфлацията, създаване на средноевропейски доходи, което минава през еврозоната, Шенген и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите. 60 млрд. са и никой не знае къде отидоха.

Можем да възстановим икономиката с инвестиции с висока добавена стойност – технологии, зелена енергия, дигитализация.

Таванът на надценките е неприемлива мярка, защото тя не е пазарна. Няма дългосрочна фискална политика, която да предоставя предсказуемост на бизнеса.

По много лош начин хлопнахме широко отворената врата за членство на България в еврозоната. Високата инфлация не ни спираше. Но след това тримесечие ние няма да изпълняваме още един Маастрихтски критерии – 3% външен дълг.

България не стои добре на международната сцена. Това е жалко, защото ние можем да европеизираме Балканите и да имаме водеща роля. Не приемам при решение на НС за военна помощ за Украйна, същевременно да правим всякакви опити да заобикаляме тази помощ. Не трябва да позволяваме това нещо. Трябва да знаем от коя страна на историята искаме да застанем.

Вижте цялото интервю във видеото.