Избори 2023

Деян Николов: „Възраждане“ няма да участва в правителство, ако не сме първи на изборите

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Възраждане“ най-вероятно няма да участва в правителство, не виждам как, освен ако не сме първа политическа сила. Аз смятам, че ако „Продължаваме промяната“ спечели изборите, ГЕРБ ще ги подкрепят и ще има евроатлантическа коалиция, най-вече чрез натиск от Америка. Ако ГЕРБ спечелят, тогава по-скоро нещата са 50 на 50 дали ще има правителство или не, с подкрепата на ПП.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ кандидатът за депутат от „Възраждане“ в 24 и 25 МИР в София Деян Николов. Той обяви, че към момента от партията са събрали почти 440 000 подписа за референдума за отлагане на приемането на еврото.

Продължаваме да събираме, до 10 април е срокът. Предполагам, че ще съберем над 500 000 подписа. Да, за момента беше отложено влизането в Еврозоната, но ние искаме това решение да бъде в ръцете на българския народ, защото то е съдбоносно и ще повлияе на поколения българи напред във времето и такова решение нито едно правителство няма право да го вземе самостоятелно.

„Ние сме направили съответните икономически изчисления и България чисто икономически не е готова за влизане в Еврозоната. Нашата икономическа конвергенция е 60% спрямо средните нива за Еврозоната. Научните изследвания в сферата показват, че една държава е готова за членство в единната европейска валута, когато е на поне 90% икономическа конвергенция. Ние в момента настигаме с 1.5% на година, което означава, че темата за Еврозоната от икономическа перспектива не е валидна поне в следващите 20 години“, подчерта Николов.

Според него министърът на финансите е прибързал с изявленията си от тази седмица във връзка с финансовото положение на страната.

„Изглежда изтече този доклад малко неочаквано и се наложи бързо да реагират. Смятам, че описаха малко по-апокалиптична картина, отколкото реално е. Може би и въпросът леко се политизира предвид, че сме в предизборна кампания“, добави политикът от „Възраждане“.

По думите му 6-7% бюджетен дефицит е прекалено много и трябва да се търси по-балансиран вариант.

Относно заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен трибунал в Хага, Николов е на мнение, че международният съд бива използван за геополитически инструмент.

В последните 30 години станахме свидетели на доста неправди по цял свят и нямаше подобна реакция. В момента изглежда, че едната част на света се е обединила срещу другата. По време на военни действия е много трудно в момента да знаем какво реално се случва на терен. Това решение ми се струва прибързано. Не съм сигурен, че фактологията около него може да бъде обективно потвърдена.

Според Николов сме свидетели на пропагандна война между Изтока и Запада.

„До колкото аз опитвам да се запозная по отношение на това, което се случва в Украйна, виждам че и едните, и другите имат известно право“. Коментира кандидат-депутатът от „Възраждане“ и добави:

„Все още е рано да се прави равносметка кой какви военни престъпления е извършил. Лицемерно е също, че не видяхме да се правят подобни силни изказвания, когато се водиха войни в Афганистан, Либия, Ирак, Сирия в последните 20 години. Западният свят тогава не реагира.“

Николов е категоричен, че България няма пряк интерес да се замесва в конфликта в Украйна, с изключение на това да се опитаме да имаме посредническа роля. „Интереси в Украйна нямаме, по-скоро търпим щети от наложените санкции към Русия“, смята политикът от „Възраждане“.

В момента има геополитическо преразпределение на пластовете. Аз разбирам, че американците си защитават тяхното геополитическо влияние и виждат Русия като заплаха. Но в крайна сметка какви са нашите цели като държава и какво можем да спечелим или изгубим от това пренареждане? Защо се месим там, където не ни е работата. България много лесно може да стане жертва на такъв конфликт.

„България не трябва да има посредническа роля по отношение на войната в Украйна. Какъв точно български интерес браним в Украйна? Нека сме малко по-практични. Имаме цел да насочим България към път, който да я избави от кризите в които попадаме. Какви са българските интереси в Украйна? Единственият ни интерес там е българската общност в Украйна. Руският народ ни е братски, украинският народ ни е братски. Трябва да имаме посредническа роля наистина да опитаме да ги омиротворим“, коментира Николов.

По думите му България показала агресия към Русия, защото се е включила на страната на Украйна.

„Войната трябва наистина да е последният инструмент да се решават подобни проблеми, но разбираме техните действия“, каза още кандидатът за народен представител.

„Възраждане“ подкрепят и смятат за нужно провеждането на съдебна реформа, стана ясно още от думите на Николов.

Целия разговор вижте във видеото.