Избори 2023

Румен Гечев, БСП: Таванът на цените дава резултати в Европа, защо да не даде и в България

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Продължават предизборните интервюта в Праймтайм. Според социологическите проучвания на „Тренд“ и „Маркет линкс“ пет политически формации ще намерят място в 49-ия парламент. Последната сред тях е БСП. Ред е да чуете тяхната позиция по важните теми от деня. За инфлацията, доходите ни, цената на живота и членството ни в еврозоната разговаряме с Румен Гечев - водач на листата на БСП в Плевен.

 

„Това е решение на служебния кабинет, но след изборите Българската социалистическа партия, като една от очевидно ключовите парламентарни сили, отново ще предложи прилагането на европейската практика, която вече дава резултати – във Франция, в Португалия, в Гърция, в Испания, в Унгария, даже в Северна Македония извън ЕС... Няма причини тя да не даде резултат и в България.“

Така Румен Гечев от „БСП за България“ коментира решението на служебното правителство да не се налага таван на цените.

 

Една от основните задачи на Европейския съюз в момента, на всички наши партньори, а и на ЕЦБ и на другите централни банки – е борбата с инфлацията. Регулирането на цените с пазарни, а и непазарни средства, е широко прилагана практика, която трябва да бъде приложена и в нашата страна.

Трябва да се анализира много внимателно кои са причините за инфлацията, смята Гечев.

„Най-важното е да видим кои са основните двигатели на инфлацията и какво можем да направим в борбата с тази инфлация. Първо, има краткосрочни мерки. Това, което другите европейски страни правят и ние предлагаме, е ограничаването на цените, фиксирането им за няколко месеца – това е временна мярка. Тя трябва да се приложи незабавно, за да бъдат буквално спасени българските домакинства“, призова той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.