Култура

Навръх Благовещение: Леда Паташева представя изложбата си „Ангели“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Художничката Леда Паташева разказва повече за изложбата си „Ангели“, която ще бъде открита навръх Благовещение – 25 март, от 17:30 до 20:00 часа в пространството ПОРТ А в София, ул. „Триадица“ №5.

„Кога по друго време, ако не на Благовещение – както знаем от историята, точно тогава е моментът, в който се явява архангел Гавриил на Мария с благата вест. Така съчетах датата да има и един допълнителен смисъл“, каза Паташева в студиото на „Добро утро, Европа“.

„Благата вест, за която всички се молим е да настъпи един траен мир – оттук да започнем“, сподели художничката, която рисува ангели.

Ангелите сами ме накацаха. Нямах предварителна идея за тях, но е факт, че започнаха да се появяват в една страстна седмица по време на пандемията. Може би точно в момент, в който сме имали нужда от тях.

„Нима не го усещаме всички ние? Макар и да не ги виждаме (ангелите – бел. ред.), то е като да не вярваме, че има сън, само защото не можем да се видим, докато спим. Те съществуват видими и невидими чрез близки, познати, непознати. Водят ни, всеки ден са с нас“, каза Паташева.

Вижте целия разговор във видеото.