Култура

Българският иконописец Диан Костов представя изложба в катедрала във Виена

От Euronews България Euronews България
Izlogba 3

Произведения на иконописеца Диан Костов ще бъдат изложени в катедралата Вотифкирхе във
Виена от 16 май до 29 май 2023 г. Катедралата е втората по големина в австрийската столица, а изложбата е под надслов на инсталацията: “Кръстопът – цената на избора”. На нея ще бъдат представени 50 икони, постери, стенописи и др.

„Тя има за цел да пресъздаде търсенето на хармония и упование в трудни времена и да го превърне в събуждащо преживяване за посетителя“, споделя Костов.

 

Творецът е много добре познат в община Костинброд, където в момента довършва иконописите в новостроящата се църква “Св. Св. Константин и Елена”, както и в храма “Св. Мина” в града.

Храмът „Св. Св. Константин и Елена“ лятото ще отвори врати, като успоредно с тази своя дейност подготвя свои произведения за биеналета и изложби по цяла Европа.

Дело на зографа са няколко мащабни проекта, като последната бе арт инсталацията “Животът е по-силен”, поставена на силози на бетонов възел, който се намира на първото кръгово в Костинброд.

Община Костинброд застава до този човек с огромно сърце и талант, който е показал обичта си към хората и към Бога със силно въздействащите си религиозни творби.