Избори 2023

Стоил Цицелков, Обществен съвет към ЦИК: Изборите в чужбина са пред провал

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Много от хората, които традиционно изнасяха на гърба си произвеждането на изборите, както в България, така и в чужбина, няма да участват в процеса заради това допълнително усложняване в изборния ден. Заради очакваното, съвсем резонно, драстично забавяне на процеса по преброяване.“

Това обяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Стоил Цицелков, който е член на обществения съвет към ЦИК. По неговите думи българите в Нидерландия са отказали да организират изборите, защото са били изключени от изборния процес.

На хората не им се спи по разни преброителни центрове. Много от тях имат работа през следващия ден и нямат възможност да си вземат отпуска.

По думите му проблемът с подготовката на провеждането на изборите в чужбина е сериозен, като освен в Нидерландия, протичането на изборния процес е застрашено и в Австрия.

Цицелков призова хората да излязат масово да гласуват, защото по този начин ще се минимизира купения и контролират вот, както и последиците от грешките при отчитането на резултатите.

300 платени наблюдатели на Обединението за честни избори ще следят за нарушения в рисковите секции, каза още Цицелков. Във всяка проблемна секция ще има по двама наблюдатели. Те нямат право да се намесват в изборния процес, а ако забележат нарушение, трябва да се обърнат към полицията.

Целия разговор вижте във видеото.