Европа

Сблъсъци и бой с полицията в Париж

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Протестиращи се сблъскаха със силите на реда за борба с масовите безредици в Париж по време на поредните масови демонстрации, откакто президентът Еманюел Макрон разпали обществения гняв, като прокара през френския парламент законопроект за по-висока пенсионна възраст без гласуване.

Има десетки задържани сред тези, които хвърляха запалителни бутилки. Стачките на работниците нарушиха пътуването във Франция, тъй като протестиращите блокираха железопътни гари, летище "Шарл дьо Гол" в Париж, рафинерии и пристанища.

По-рано десетки хиляди се събраха на площада на Бастилията, като много от тях развяваха синдикални знамена под звуците на стандартни протестни песни, когато започнаха да преминават през столицата. Днес в цялата страна бяха организирани повече от 250 протеста, а синдикалните лидери похвалиха "значителната" мобилизация.

Нарушена беше работата на високоскоростните и регионалните влакове, метрото в Париж и системите за обществен транспорт в други големи градове. Около 30 % от полетите на парижкото летище Орли бяха отменени.

Айфеловата кула и Версайският дворец бяха затворени в четвъртък поради стачките.

Макрон заяви в сряда, че законопроектът на правителството за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години трябва да бъде приложен до края на годината.