Добро Утро, Европа

Стефан Манов, Тулуза: Макрон е в политическа безизходица

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Тази пенсионна реформа от самото начало тръгна накриво. Президентът Макрон е в политическа безизходица. Защото, ако по някаква причина реформата не мине, това на практика е края на неговия мандат – той ще бъде блокиран във всяко следващо политическо действие.“

Така анализаторът Стефан Манов коментира реакциите срещу пенсионната реформа във Франция.

 

Нека припомним, че той няма мнозинство в парламента – неговото правителство е „на малцинството“. Реформата може да бъде спъната с още два инструмента. Още вчера беше обявено, че и опозицията, и правителството ще я внесат в Конституционния съд, защото е спорен начина, по който тя беше приета. Използван бе един механизъм във френската Конституция, който се прилага само за закони за финансиране на социалното подпомагане. В случая обаче законът надхвърля това, което се предполага, че включва конституционния текст.

„От друга страна, опозицията внесе предложение за референдум. Във Франция референдумът е трудно да бъде свикан, освен от президента. Има механизъм, който досега никога не е използван – за референдум по смесена инициатива – парламентаристи и подписи на граждани, които трябва да бъдат 10% от избирателите. Значи, 4 милиона подписа“, обясни Манов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.