България

Птицевъди алармират: 2,5 млн. яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

От Euronews България Euronews България
Iaica Снимка: БГНЕС архив

2,5 милиона яйца с произход Украйна са били внесени у нас през миналата седмица и има опасност те да бъдат премаркирани като български. Яйцата обаче все още не са стигнали пазара. Това каза пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Той обясни, че яйцата са бързооборотна стока и вероятно ще се появят в магазините до дни. Така според Гълъбов около 20% от яйцата в търговската мрежа ще са украински.

Българските потребители не биха закупили толкова яйца от Украйна, но премаркирането е "стара практика на контрабандистите", твърди Гълъбов. Според него количеството е толкова голямо, че няма никакъв начин стоката да бъде реализирана на пазара. Така до Великден може да очакваме вноса да достигне 10 милиона.

Българските производители могат да задоволят вътрешното потребление, като дневно у нас се произвеждат около 4 милиона яйца, около 1 милион се изнася. Българско птиче месо също има достатъчно.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха вноса на сходен брой яйца от Украйна, но и от Латвия. Оттам обаче отхвърлиха подозренията за подмяна на страната производител. 

В позиция до медиите от БАБХ обясниха, че за периода от 9 до 19 март у нас са внесени над 2,6 милиона броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия. "Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС", посочват от агенцията.

Всички яйца носят на черупката си съответния код, доказващ произхода им.

Въпреки че стоката е пристигнала у нас с всичката необходима документация за извършен лабораторен анализ, нашите власти също са взели проби.

Изследванията са за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати, а резултатите ще станат готови утре - 24 март.