Свят

Американските служби разсекретяват доклад за COVID-19

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Американският президент Джо Байдън подписа закон, с който се нарежда да бъдат разсекретени и разпространени разузнавателните данни за потенциална връзка между причиняващия COVID-19 коронавирус SARS-CoV-2 и свързван и в скорошни публикации с него институт по вирусология в Ухан.
Решението носи известен риск за администрацията на Байдън в момент на все по-обтегнати отношения с колегата му Си Цзинпин. С него директорът на разузнаването на Съединените щати Аврил Хейнс се задължава да декласифицира информацията.

Байдън също приема целта на Конгреса да бъде разкрита възможно най-много информация за произхода на вируса, съобщава Белият дом.

Гласуването на законопроекта в Камарата на представителите и Сената миналата седмица бе единодушно. Китай заклейми текста като представящ невярно фактите и поиска да спре "политическата манипулация" по темата.

Политизирането на темата започна отново с публикация – в "Уолстрийт джърнъл" - за преценка на Министерството на енергетиката в САЩ, според която пандемията вероятно е възникнала в резултат на теч от китайска лаборатория. Посочва се обаче, че степента на увереност в това твърдение е "ниска". Подобни хипотези се появиха отново и във Федералното бюро за разследване.

 

ФБР от доста време смята, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент в Ухан. ФБР има хора, агенти, професионалисти, анализатори, вирусолози, микробиолози и т.н., които се фокусират конкретно върху опасностите от биологични заплахи, като нови вируси, като COVID, и опасенията, че те може да попаднат в грешни ръце, враждебна национална държава, терористи, престъпници. Така че тук говорим за потенциално изтичане от контролирана от китайското правителство лаборатория, което доведе до смъртта на милиони американци.

Кристофър Рей, директор на ФБР

Новите сведения разпалиха дебата в Конгреса, който води разследване и особено сред опонентите на Байдън, републиканците, за които се очаква темата да увеличи важността си, докато наближават президентските избори през 2024 г. В тази ситуация Байдън чува и от републиканците, и от своите демократи призиви да втвърди курса към Пекин.