Общество

Бивш зам.-вътрешен министър: Трафикантите се чувстват недосегаеми заради прокуратурата

От Марина Матева Марина Матева Водещ

През следващите няколко години можем да очакваме промяна в нагласата на Европейската комисия относно средствата, които ще се отпускат на страните за охраната на границите. Тази промяна е свързана с подобряването на инфраструктурата в граничните райони, закупуването на по-добри автомобили, с които граничните полицаи да си вършат работата по-добре. Така бившият зам.-министър на вътрешните работи и експерт по сигурността Филип Гунев коментира в ефира на Euronews Bulgaria информацията, че на България могат да бъдат отпуснати 600 млн. евро за охраната на границата с Турция.

Относно наказанията за трафикантите на мигранти, Гунев смята, че са нужни по-сериозни разследвания и по-сериозни наказания. Трафикантите се отървават с наказания под минималните, сключват споразумения с прокуратурата и така се чувстват недосегаеми, обясни той, като подчерта, че Наказателният кодекс и сега предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода за такова престъпление. 

 

Имаме проблем с начина, по който се прилага дори и съществуващото законодателство.

Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи

Според него можем да очакваме мигрантски потоци и от турските градове, които бяха засегнати от опустошителното земетресение в началото на февруари.

„Разликата с 2015 г. е доста съществена, защото тогава Турция първоначално беше решила да пуска потоците от Сирия, от Афганистан. Оказа се, че с тези неконтролирани потоци влязоха много терористи. Имаше поредица от атентати и в самата Турция. Следствие на това страната затегна граничния контрол, построиха стотици километри бетонни стени. Сега процесите са доста по-регулирани - Турция има възможност има възможност в максимална степен да ги ограничи“, каза Гунев.

По темата с годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, свързан с България, и критиките в него, Филип Гунев го определи като „балансиран“. „В този смисъл на изявените борци за корупция им казва – „като ще борите корупция, борете я, както трябва, а не прибързано с незаконни арести“. Но и на другите, дето заявявате, че я борите – не го правите“, каза той.

Накрая заключи, че реална съдебна реформа няма как са стане без да има истински промени и в МВР.

Вижте цялото интервю във видеото.