Общество

Да се повиши наказанието за трафикантите на хора, поиска криминалист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Поне една трета от трафикантите у нас могат да бъдат заловени, ако се завиши наказателната отговорност за подобно престъпление. Това заяви ефира на на Euronews Bulgaria криминалистът Иван Савов. Той уточни, че това е престъпност, която не може да бъде засечена „на 100 процента“, но въпреки това може да се работи повече в тази посока.

„За съжаление държавата не може да се справи с мигрантския въпрос, поради ред причини. Най-тривиалната е, че нещата не са си на мястото, но най-обективната е, че става въпрос за трансгранична престъпност. Всъщност това си е схема за трафик на хора. По организираните канали могат да се прекарват отвлечени жени, деца, хора за търговия за органи и др. Да се пренасят наркотици, оръжие“, обясни Савов.

Според него една държава по „цялата тази верига“ не може да се справи сама и затова е нужно засилено международно сътрудничество. „От точка „А“, Афганистан – не можем да направим сътрудничество. Това, което можем да направим е да работим успоредно с турската държава - приемник на тези икономически мигранти и от друга страна българската държава да работи с европейските страни“, даде пример криминалистът. По думите му най-големият проблем по границата с Турция е, че няма хора, които да охраняват границата.

„Имаме техника, но няма кой да я ползва. На всичко отгоре няма кой да ги обучава – академията на МВР буквално е обезкървена от специалисти, няма реално нито един служител, който да е работил като граничар“, каза той.

Според него оградата „не е построена съобразно изискванията и са потънали огромни пари, които е трябвало да бъдат оползотворени“ за самото съоръжение.

Вижте повече във видеото.