Добро Утро, Европа

Загинали и изчезнали след наводнения в засегнатите от труса региони в Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-малко 14 души са загинали, а други петима са в неизвестност при наводненията в Турция. Трагедията е, че бедствието връхлетя силно засегнатите от унищожителните земетресения в окръзите Шанлъурфа и Адъмаян в югоизточната част на страната.

Продължават усилията на спасителните екипи за издирването на изчезналите. От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации издадоха предупреждение, че проливните дъждове в пет окръга в района ще продължат. Веднага е започнала и работите по оценка на щетите от бедствието.

Нанесени са поражения в къщи и апартаменти. Продължава и работата по разчистване на разрушенията след земетресенията.

За два дни в Шанлъурфа паднаха два пъти повече валежи от средното. Това е извънредна ситуация, заявиха властите. В същото време този географски район е от стратегическо значение за селското стопанство. Опитваме се да предприемем мерки за свеждане до минимум на щетите върху селскостопанската продукция, заяви финансовият министър.

Турция е изправена пред бедствие каквото досега не е виждано в тези земи. Трябва да вземем предпазни мерки. Има предупреждение за обилни валежи в региона. Министърът добави, че скоро държавата ще започне да изплаща средства на хората с жилища, на които са нанесени материални щети при наводненията.