Избори 2023

Пламен Данаилов, ИТН: Намаляването и свиването на капиталовите разходи е грешка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Повишаване на доходите на населението чрез инвестиции е добра мярка срещу растящата у нас инфлация. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Пламен Данаилов, водач на листата на Има такъв народ в 24 МИР – София и в гр. Сливен.

Орязването на капиталовите разходи е най-лошото предложение на Министерство на финансите, посочи Данаилов. По думите му липсата на капиталови разходи води до липса на доходи и заплати в редица сектори.

Идеята за таван на цените на храните не е работещ вариант, защото това ще направи един много малък кръг от хора много богати. Комисията за защита на конкуренцията трябва да се сезира във връзка с повишаващите се цени, каза Данаилов. По думите му проверки трябва да бъдат извършени във всички големи хранителни вериги и да бъде установено има ли картел при цените на храните.

По отношение на фалита на банки в САЩ Пламен Данаилов отбеляза, че българските банки са изключително стабилни, защото инвестират консервативно поверените им средства.

Губим от забавянето на влизането на България в еврозоната, а реалистичната дата за приемане на еврото у нас е 1 януари 2026 г. За да има високи доходи е необходимо да има инвестиции, а те ще се случат, когато станем част от еврозоната, защото това ще улесни чуждестранните инвеститори. Валутният борд също е стабилен, посочи още Пламен Данаилов.

Кампанията върви вяло, защото хората вече са изморени от избори, а политическата ни система се е изчерпала. Нямам съмнение, че ще бъдем част от следващия парламент, а избирателите видяха, че можем да ги представляваме добре.

Пламен Данаилов бе номиниран от ИТН за министър на финансите във втория проектокабинет на формацията през лятото на 2021 година, а в кабинета "Петков" беше зам.-министър на енергетиката.  

Вижте цялото интервю във видеото.