Европа

С непрекъснати ремонти спасяват живота на бойната техника по украинския фронт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украински военнослужещи ремонтират стари и повредени бронирани машини от съветско време за своите другари, които се бият на фронта около Бахмут. Техници и монтьори от 214-ти спецбатальон ОПФОР се грижат за възстановяването на бойната техника в тила в Донецка област.

В гаража има бронетранспортьори и бойни машини на пехотата съветски образци, някои от които са на повече от 60 години.

 

Първото нещо, което се поврежда, е съединителят, подаването на масло или вода, пробив в радиатора или теч на дизел. Няма нищо сложно.

Иля Новик – техник от 24-ти специален батальон ОПФОР 

Макар и остаряла, тази бойна техника е необходима на фронта, където защитниците удържат позициите си край обсадения Бахмут.

 

Техниката е доста остаряла, доста често се поврежда, но положителното е, че момчетата са се научили да я ремонтират. Ако в складовете има подходящи резервни части, тогава я възстановяваме и изпращаме обратно на бойното поле.

Андрий Мазур – заместник-командир на 24-ти специален батальон ОПФОР 

Към този момент ситуацията около Бахмут е много трудна, налага се честа смяна на позициите и маневриране, така че бойците се нуждаят от бронираните машини.

Бахмут е атакуван от руските сили от няколко месеца.

В последния доклад на украинското министерство на отбраната се посочва, че „защитниците са отблъснали вражески атаки в районите на Орихово-Василевка, Григоревка и в северната част на Бахмут“. Само за денонощие са отблъснати 69 руски атаки срещу населени места в Донецка област.

Междувременно силите на Киев обезвредили близо 40 000 снаряда от началото на руската инвазия. Това съобщи президентът Володимир Зеленски. Във вечерното си обръщение той заяви, че Русия трябва да понесе отговорност за войната, след като Международният наказателен съд поиска ареста на Владимир Путин. Това ще бъде и основната тема на срещата на 40 министри на правосъдието от цял свят във Великобритания днес.