Свят

Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси Еквадор и Перу

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разтърси Еквадор и Перу в 12 часа местно време. Властите съобщиха, че най-малко 14 души са загинали, над 130 са ранените, а десетки сгради са били повредени. Епицентърът на труса е бил на около 80 км южно от Гуаякил, втория по големина град в Еквадор.

Земетресението е станало в район, разположен близо до остров Пуна, с много ниска гъстота на населението, и е усетено в 13 от 24-те провинции на Еквадор, както и в северната част на Перу.

В някои градове се виждат разрушени сгради, смачкани превозни средства и отломки. Спасителните служби оказват помощ на пострадалите, а паникьосаните жители излязоха по улиците. Смята се, че под развалините на рухнали къщи в Ел Оро има затрупани хора.

За съжаление, къщата на този човек падна и семейството му беше смазано. Той загуби петима членове на семейството си. Ние сме бедни, скромни хора, които строят домовете си трудно. Вижте нещастието, което ни сполетя днес. Помогнете ни да помогнем на хората, които са пострадали от това нещастие.

Еулохио Замбрано, пострадал от земетресението

В Гуаякил, на около 270 километра югозападно от столицата на Еквадор - Кито, има напукани или рухнали стени на сгради. Като предпазна мярка властите са разпоредили също така затварянето на три пътни тунела, които позволяват движението на автомобили между различните сектори на града. Кадри, разпространени в социалните медии, показват изплашени от труса хора, излезли по улиците на Гуаякил.

Движението на земната кора не е предизвикало предупреждение за цунами.