Европа

Заради земетресенията в Румъния изселват хората от опасни сгради

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Румъния повече от 500 души, които живеят в жилищни блокове, разположени в миньорския град Аниноаса, трябва да напуснат домовете си. Повечето от сградите, в които живеят, са в напреднал стадий на разрушаване. Преди две седмици целият район беше разтърсен от две земетресения с магнитуд 5,7 по Рихтер. Те бяха последвани от 1000 вторични труса.

В резултат на това структурната здравина на сградите е допълнително увредена. Хората не желаят да напуснат рушащите се домове, въпреки че в града пристигнаха първите контейнери, в които временно да се преместят.

Това е временно решение. Самият аз ги проверих, добри са. Но все пак човек е по-добре в собственото си легло, където е бил цял живот.

Николае Дунка, кмет на Аниноаса

180 семейства с повече от 100 деца живеят в сгради с напукани стени и тавани, които са на път да се срутят. 130-годишните сгради никога не са били санирани.

„Всичко е на път да се срути. Стълбите просто се движат под краката ни. Да не говорим за покрива и стените, които са в много окаяно състояние. Ако просто си протегнете ръката и се наведете, можете да видите как стените падат“, разказва Андрей Нуреску, журналист от Euronews Румъния

Блоковете са толкова разрушени, че таваните на апартаментите се поддържат с греди.

Едно нещо е очевидно. Според ръководителя на Департамента за извънредни ситуации сградите, класифицирани като клас 1 по сеизмичен риск, вече не могат да бъдат обитавани.

„Вероятно трябва да ги накараме да разберат, че ако останат там, ако има по-силно земетресение, те наистина рискуват живота си и живота на децата си“, посочва Раед Арафат, ръководител на Министерството на извънредните ситуации.

Местните власти казват, че експертен доклад ще определи дали блоковете могат да бъдат рехабилитирани или трябва да бъдат съборени.