Европа

Световната банка оцени щетите от земетресението в Турция на 34 млрд. долара

От Euronews България Euronews България

Опустошителното земетресение от 6 февруари и вторичните трусове, които засегнаха южната част на Турция, са нанесли щети на стойност над 34 млрд. долара в страната, съобщи Световната банка.

Сумата се равнява на 4% от БВП на Турция през 2021 г., заяви базираната във Вашингтон институция, като добави, че оценката не отчита разходите за възстановяване, които са "потенциално два пъти по-големи", се казва в изявление.

Оценката не взема предвид и щетите, нанесени в Северна Сирия, също особено засегната от земетресенията, като оценката на Световната банка за разходите там ще бъде публикувана във вторник, съобщи АФП.

Световната банка предупреди, че продължаващите вторични трусове вероятно ще увеличат общия размер на щетите, причинени от бедствието.

"Това бедствие напомня за високия риск от земетресения в Турция и за необходимостта от повишаване на устойчивостта на публичната и частната инфраструктура", каза Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция.

Световната банка изчислява също, че 1,25 млн. души са останали временно без дом поради щети по жилищни сгради. Тя добави, че преките щети върху жилищните сгради представляват 53% от оценката, 28% от щетите са върху нежилищни сгради, а останалите - върху инфраструктура като пътища и мостове.