Европа

Два силни труса в Турция с магнитуд 5,6 и 5.2 по Рихтер с жертви и ранени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нови земетресения разлюляха Турция по обяд в понеделник. Те са със сила между 5,2 и 5,6 в източната част на страната.

Днешният трус с епицентър в окръг Малатия доведе до срутване на над 30 вече повредени сгради и до смъртта на поне един човек. Други 70 души са били ранени в резултат на земетресението. Спасителни екипи успяха да извадят живи баща и дъщеря изпод развалините на срутена след днешния трус. Спасителите работят в района на пет срутени сгради.

Поредните трусове идват само три седмици след катастрофалните земетресения, които опустошиха 11 окръга в южната и югоизточната част на страната, както и в Сирия, които отнеха живота на над 50 000 души в Турция и съседна Сирия. Регистрирани са 45 вторични труса с магнитуд между 5 и 6. Над 160 000 сгради с 520 000 апартамента са се сринали или са били тежко повредени.

Турският президент Реджеп Ердоган поиска прошка за забавянето на спасителните операции, докато посещаваше един от районите, засегнати от тежкия трус.

Междувременно външният министър на Египет се срещна със сирийския президент Башар Асад в Дамаск и обеща да достави повече помощи на пострадалата от земетресението страна.

"Сирийският народ преживява трудни времена. Работим в съответствие с това, което е общо между нас - хуманитарна връзка. Ще увеличим усилията си, за да предоставим тази помощ. Досега Египет е дарил повече от 1500 тона помощ. И работим, за да видим от какво още се нуждае Сирия", каза външният министър на египет Самех Шукри.

Египет, Йордания и Саудитска Арабия са сред съюзниците на САЩ в Близкия изток, които доставиха помощ при земетресението в контролираните от правителството райони в Сирия. Обединените арабски емирства изпратиха повече самолети с помощи от всяка друга държава, включително ключовите съюзници на Сирия - Русия и Иран.

От 2011 Сирия беше отстранена от Арабската лига, след като правителството на Асад се разправи жестоко с масовите протести срещу управлението му, което бързо прерасна в жестока гражданска война. В резултат на конфликта загинаха над 300 000 души, а половината от 23-милионното население на страната беше разселено.

Земетресението допълнително задълбочи дълбоката икономическа криза в разкъсваната от войната страна.