Свят

УНИЦЕФ опитва да събере разделени семейства в Сирия след трусовете

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Събирането на деца с изчезналите им родители или други членове на семействата им в Сирия след смъртоносното земетресение от миналия месец е основен приоритет за Агенцията за закрила на детето на ООН.

Трусът от 6 февруари с магнитуд 7.8 по Рихтер, разлюлял Югоизточна Турция и Северна Сирия, е усложнил съществуващите кризи в разкъсаната от гражданската война страна, казва директорът на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

 

Първото предизвикателство е да разберем дали родителите на децата са живи. Помагаме в събирането на разделени семейства, децата с техните родители или други членове на семейството. Това е абсолютен приоритет за нас. Ако децата нямат семейства, с които да се съберат, УНИЦЕФ предприема стъпки, за да се увери, че те са настанени в защитени места.

Катрин Ръсел – генерален директор на УНИЦЕФ

ООН изчислява, че най-малко 6000 сирийци както в контролираните от правителството райони, така и на северозапад, където бунтовниците имат контрол, са загинали при трусовете, а стотици хиляди са останали без дом.

Северозападна Сирия, която се контролира до голяма степен от бунтовнически групи, е дом на 4.6 милиона души, много от които разселени заради войната.

Земетресението допълнително разруши къщите на хората и инфраструктурата, а здравни организации предупредиха за задаващи се кризи в здравеопазването.

УНИЦЕФ организира часове по различни дисциплини, за да "не отпаднат децата от училище".