Европа

Сметосъбирачите в Париж удължиха стачката си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сметосъбирачите в Париж удължиха стачката си за 13-ти пореден ден, като камарите боклуци заливат града. Работниците от чистотата продължават да блокират най-голямото депо за изгаряне на отпадъци в Европа и още две, които третират боклука на Париж.

„Решението е правителството да промени позицията си и да се вслуша в хората. Защото това, което се случва, е изключително сериозно и наблюдаваме радикализация. Правителството носи голяма отговорност за това“, каза Изабел Вергрие, психолог.

„Мирише лошо. Боклукът трябва да се събере възможно най-скоро. Въпреки че хората са прави да протестират и да покажат своето несъгласие“, смята Адел, шофьор на автобус.

Въпреки протестите, отделните кметства в Париж полагат всички усилия да съберат натрупалите се отпадъци.

 

Ние сме изключително чувствителни към създалата се ситуация. Събираме отпадъците на места с приоритет – хранителните пазари, болниците, училищата. Наш приоритет е да съберем всичко където може, час по час, ежедневно, като същевременно зачитаме правото на хората на стачка.

Еманюел Пиер-Мари, кмет на 12-ти район на Париж

Стачките и протестите са предизвикани от реформата на пенсионната система, в която основен пункт е повишаването на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Президентът Еманюел Макрон смята тази стъпка като ключова за избягване на тежък дефицит на пенсионната система и за поддържане на конкурентоспособността на френската икономика.

Но синдикатите и партиите от левия спектър са твърдо против реформата и заплашват да продължат с протестните действия, докато тя не бъде изтеглена.